ADA (2019) Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report
eslazeno: Americká diabetická asociace (ADA) vydala jednotné stanovisko, ve kterém výslovně zmiňuje přiznívý vliv nízkosacharidové stravy v léčbě diabetu, a mj. také snížení rizika rozvoje diabetu 2. typu snížením nadměrné hmotnosti:
“Množsví sacharidů ve stravě potřebné pro optimální zdraví u lidí není známé. Ačkoli doporučený denní příjem sacharidů pro dospělého bez diabetu (19 let či starší) je 130 gramů/den a je určen částečně na základě poteřeby mozku pro glukózu, tato energie může být pokryta metabolickými procesy v těle, které zahrnují glykogenolýzu, glukoneogenezi (cestou metabolismu glycerolové složky tuků či glukoneogenními aminokyselinami v bílkovinách), a/nebo ketogenezi tam, kde jde o velmi nízkosacharidovou stravu (49).”
“Snížení příjmu sacharidů ve stravě u lidí s diabetem se opírá o nejvíce důkazů, pokud jde o zlepšení glykémie, a může být využito v různých typech stravy, které vyhovují individuálním potřebám a preferencím.”
ADA (2019) Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report
a uz to vedi aj soudruzi v Ceske a Slovenske diabetologicke spolecnosti? 🙂
Zcela určitě, pán dochtor 🙂