eslazeno: V této skvělé přednášce na pražské konferenci FOODNEWS2018 Gabor Erdosi, expert na průmyslové zpracování škrobů, vysvětluje, jakou roli sehrávají některé typy průmyslového zpracování potravin, zejména těch bohatých na sacharidy, při vzniku metabolických poruch. České titulky připravila Alena Novotná. Další přednášky a rozhovory v části Zajímavá videa. Celá prezentace i seznam zdrojů je k dispozici v PDF (viz níže).
Erdosi (2018) The influence of (type and degree of) food processing on metabolic responses
Erdosi (2018) Prezentace (PDF, EN)
Erdosi (2018) Použité zdroje (PDF)
Související zdroje:
Krejčí (2020) Diabetes Mellitus 2. typu – Od porozumění patogeneze k možnostem jeho remise (PDF dokument ke stažení)
Vyjídák (2020) Vidličkou proti cukrovce – Abbott ebook (PDF dokument ke stažení)
Vyjídák (2019) Jak setřepat diabetes 2. typu? Praktické tipy na úpravu jídelníčku
Kohutiar (2019) Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a její využití v prevenci civilizačních onemocnění
Hall (2019) Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: A one-month inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake