Krejčí (2018) Letáček pro pacienty – Strava v léčbě cukrovky: co jíst a čemu se nejlépe vyhnout?
Strava diabetika má být z kvalitních základních potravin, nevhodné jsou zpracované potravinářské výrobky obsahující přidané cukry, nekvalitní průmyslově upravené tuky a řadu „éček“, instantní výrobky atd. Z kulinářských úprav není vhodné smažení. Pokud se stravujete mimo domov, vyhněte se fast foodům a asijským restauracím.
Největší vliv na hladinu krevního cukru mají sacharidy (cukry a škroby). Vhodným zdrojem je zelenina, méně sladké ovoce, neochucené mléčné výrobky (obsahují mléčný cukr), luštěniny, celozrnné obiloviny. Nevhodné jsou přidané cukry (ale i džusy) a bílé škroby (výrobky z bílé mouky, bílé rýže atd.).
Sacharidy nejsou nezbytnou součástí stravy a lze se stravovat nízkosacharidově (tj. především nesladit, nemlsat a tradiční přílohy co nejvíce nebo i zcela nahradit zeleninou nebo alespoň kvalitnější variantou – celozrnné přílohy, luštěniny).
Krejčí (2018) Letáček pro pacienty – Strava v léčbě cukrovky: co jíst a čemu se nejlépe vyhnout?