Nichols (2018) Real Food for Pregnancy: The Science and Wisdom of Optimal Prenatal Nutrition
eslazeno: České nakladatelsví Altenberg Barbory a Josefa Kodetových přináší české odborné i laické veřejnosti už druhou knihu Lily Nichols, která stojí za změnou českého doporučeného postupu pro těhotenskou cukrovku (Krejčí 2017, Krejčí 2018a, Krejčí 2018b).
Výborný český překlad připravil Josef Kodet. Knihu lze objednat tady.
O první knize Lily Nichols, To pravé jídlo při tehotěnské cukrovce, jsme psali tady.
Jako spoluautor českého překladu první knihy Lily Nichols “To pravé jídlo při těhotenské cukrovce”, která v roce 2016 vedla k přepsání českých doporučení pro těhotenskou cukrovku, jsem nesmírně nadšený, že se velmi pěkného českého překladu z rukou Josefa Kodeta dočkala i její druhá kniha – “To pravé jídlo v těhotenství”. Obsahuje to nejdůležitější, co by nastávající maminky a tatínci měli vědět o roli stravy během těhotenství i v tzv. čtvrtém trimestru, tedy po porodu.
Lily dokázala udržet laťku, kterou ve své první knize nastavila opravdu hodně vysoko – všechny informace, závěry a doporučení jsou podloženy odkazy na relevantní odborné zdroje, což jistě uvítají i mnozí lékaři, gynekologové a nutriční terapeuti, kteří se o problematiku výživy v těhotenství zajímají z profesních důvodů. Navíc je kniha psána s neobvyklou lehkostí, srozumitelně a jasně pro každého čtenáře.
Lily se podrobně zabývá mj. potravinami, které nepodporují zdraví dítěte, doplňky stravy, cvičením, stresem a duševním zdravím, a přináší i přehled užitečných laboratorních vyšetření. Varuje také před některými toxiny, na které by si těhotná žena měla dát pozor. Nezapomíná ani na úskalí vegetariánských a veganských typů stravy v těhotenství a nabízí užitečné rady a tipy.
Kéž by se tato kniha včas dostala do rukou všem budoucím maminkám a tatínkům, a někdy v budoucnu i jejich dětem.