Andrea Vašáková: Low carb (LCHF) neboli nízkosacharidová strava je jedním z velmi aktuálních témat. Na jedné straně je tento způsob stravování vnímán jako nesmyslná módní dieta, na straně druhé je mnohými odborníky považován za velmi přínosnou možnost z pohledu lidského zdraví. Kde je pravda?
Ve prospěch nízkosacharidové strany je potřeba zdůraznit, že se např. u diabetu využívala v československé medicíně ještě v 60. a 70. letech minulého století, jak vzpomíná MUDr. Michal Piják, který svou lékařskou dráhu začínal v roce 1972 a jako první v československé odborné literatuře publikoval důležitý přehled o poruchách sacharidového metabolismu a klíčové roli glukagonu. Ty s nízkosacharidovou stravou úzce souvisejí.
V příznivějším světle o nízkosacharidové stravě, jako o jedné z možností léčby nejen diabetu, naopak píše i hovoří MUDr. Hana Krejčí, interní lékařka a diabetoložka z Všeobecné fakultní nemocnice. Přehledový článek této léčbě věnoval plzeňský profesor Zdeněk Rušavý. A nízkosacharidová strava je od roku 2017 také součástí doporučení České diabetologické společnosti pro těhotenskou cukrovku.
Dobry den,tak ja uz jsem ztoho jelen. Jsem zacatecnik na LC,bojim se,kdyz budu jist jen tuky tak ztloustnu jeste vic,ale jim i dost zeleniny samozrejme. Ale nektere prispevky me fakt vyvadi z miry….Mile pozdravy ze Svycarska
Katka Sieber
Dobry den, Katko,
strucne shrnuto – kdyz se pri prechodu na nizkosacharidovou stravu vyradi vetsina vysoce zpracovanych potravinarskych produktu, a ji se rozumne mnozstvi ovoce a dostatek zeleniny, obvykle je ve strave dostatek kvalitnich bilkovin i tuku, aniz by nad tim clovek musel nejak vic premyslet.
Prijem tuku ve strave bude bud vyrazne vyssi oproti bezne strave (u stihlych lidi), anebo stejny jako na bezne strave (u lidi trpicich obezitou).
Vysledkem obvykle byva dosazeni a udrzeni optimalni hmotnosti.
Snad je takto jasnejsi, radi poradime podrobneji.
Zdravime do Svycarska,
Honza, Neslazeno.cz