Andrea Vašáková: Low carb (LCHF) neboli nízkosacharidová strava je jedním z velmi aktuálních témat. Na jedné straně je tento způsob stravování vnímán jako nesmyslná módní dieta, na straně druhé je mnohými odborníky považován za velmi přínosnou možnost z pohledu lidského zdraví. Kde je pravda?

Ve prospěch nízkosacharidové strany je potřeba zdůraznit, že se např. u diabetu využívala v československé medicíně ještě v 60. a 70. letech minulého století, jak vzpomíná MUDr. Michal Piják, který svou lékařskou dráhu začínal v roce 1972 a jako první v československé odborné literatuře publikoval důležitý přehled o poruchách sacharidového metabolismu a klíčové roli glukagonu. Ty s nízkosacharidovou stravou úzce souvisejí.

V příznivějším světle o nízkosacharidové stravě, jako o jedné z možností léčby nejen diabetu, naopak píše i hovoří MUDr. Hana Krejčí, interní lékařka a diabetoložka z Všeobecné fakultní nemocnice. Přehledový článek této léčbě věnoval plzeňský profesor Zdeněk Rušavý. A nízkosacharidová strava je od roku 2017 také součástí doporučení České diabetologické společnosti pro těhotenskou cukrovku.

celý článek…

Copy link
Powered by Social Snap