Podle studie lze díky stravě s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů snížit hladinu HbA1c, tělesnou váhu a medikaci

Út, 28. března 2017
Camille Bienvenu
Alena Novotná (CZ verze)

Nová nerandomizovaná studie, kterou provedli Stephen Phinney a Jeff Volek, podává další důkazy o tom, že nízkosacharidová strava, navzdory standardním stravovacím doporučením, je efektivním řešením jak zvládat cukrovku 2. typu.

Nová studie dala 262 účastníkům s nadváhou a cukrovkou 2. typu za úkol omezit denní příjem sacharidů na 30 g nebo méně, zvýšit příjem tuku, a udržet slušný a ne příliš vysoký příjem bílkovin, aby došlo k navození stavu, kterému se říká „nutriční ketóza“.

Dřívější studie ukázaly, že podobné ketogenní diety mohou zlepšit citlivost na inzulín a přináší mnoho jiných výhod. Většina dosavadních studií, které zkoumaly použití ketogenních diet, ale zahrnovala mnohem méně účastníků, a často lidem, kteří berou inzulín, nevěnovaly pozornost.

V této studii se účastníci, jejichž průměrné hodnoty HbA1c se pohybovaly kolem 59,6 mmol/mol, stravovali podle nízkosacharidové ketogenní diety po dobu deseti týdnů, aniž by podnikali další významné změny, nebo zvyšovali svou fyzickou aktivitu.

Výzkumníci po celou dobu výzkumu ověřovali, že se účastníci skutečně nacházejí v ketóze pomocí měření hladiny látky, kterou játra vytváří – z tuku. Této látce se říká kyselina betahydroxymáselná (beta-hydroxybutyrát) a je jednou ze tří ketolátek, která vzniká při snížení příjmu sacharidů.

Po deseti týdnech na této nízkosacharidové, ketogenní dietě klesla hodnota HbA1c účastníků na 48,6 mmol/mol a více než polovina z nich dosáhla téměř normální (47,5 mmol/mol a více bylo považováno za abnormální) hladiny HbA1c: 47 mmol/mol.

Před začátkem studie většina účastníků musela brát alespoň jeden druh léku na cukrovku. Před koncem 10. týdne bylo možné téměř 60 % účastníkům snížit počet nebo dávkování léků a v některých případech byly léky vyřazeny úplně.

Co se týká váhového úbytku, účastníci snížili svou tělesnou hmotnost o přibližně 7,2 %. Během období, kdy byla studie prováděna, nebyly hlášeny žádné výskyty vážné hypoglykémie. Hodnoty triglyceridů v krvi klesly o 20 %, což je další pozitivní zjištění.

Po celou dobu se tato dieta setkala s dobrou mírou dodržování (90 %), což naznačuje, že pro většinu není těžké s takovouto dietou žít. Další výzkum, který se zabývá účinností a udržitelností této diety během období dvou let, je už v přípravné fázi.

Rostoucí počet výzkumníků, lékařů a specialistů na výživu po celém světě podporuje nízkosacharidovou stravu a ohlašují podobná zjištění, tedy, že většina pacientů s cukrovkou 2. typu, kteří se řídí těmito doporučeními, dostávají své hodnoty krevního cukru opět pod kontrolu.

Stránka diabetes.co.uk lidem s cukrovkou 2. typu už dlouho doporučuje snížení příjmu sacharidů ve stravě jako účinný způsob, jak zvládat cukrovku. Více informací se dovíte na naší stránce Low Carb Program.

Low Carb Program https://www.diabetes.co.uk/lowcarb/ (pouze v angličtině)

Diabetescouk (2017) High-fat, low-carb diet reduces HbA1c, weight and medication in US study

Neslazeno (2017) Podle studie lze díky stravě s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů snížit hladinu HbA1c, tělesnou váhu a medikaci

Copy link
Powered by Social Snap