eslazeno: V tomto rozhovoru se Hanka Krejčí podrobněji zabývá studiemi na téma zdravotních dopadů konzumace masa. Věnuje se čerstvým systematickým revizím, které v roce 2019 vzbudily rozruch – podle nich totiž dostupné studie o negativním vlivu masa na zdraví člověka nejsou ani zdaleka tak jednoznačné, jak se dlouho myslelo. Všechny tyto odborné články najdete níže pod rozhovorem.
Vybraná témata:
0:00 Shrnutí nové studie k červenému masu
6:10 V čem může být červené maso škodlivější
8:25 Nedostatek železa u dospívajících a těhotných žen
13:34 Škodlivé látky při trávení masa
15:08 Cholesterol
17:18 Antinutriční látky a alergie
19:08 Uzeniny a druhotně zpracované maso
Slimáková-Krejčí (2020) Vliv masa na zdraví
Užitečné odkazy:
Han (2019) Reduction of Red and Processed Meat Intake and Cancer Mortality and Incidence A Systematic Review and Meta-analysis of Cohort Studies
Johnston (2019) Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium
Leroy (2019) Should dietary guidelines recommend low red meat intake?
Rubin (2020) Backlash Over Meat Dietary Recommendations Raises Questions About Corporate Ties to Nutrition Scientists
Valli (2019) Health-Related Values and Preferences Regarding Meat Consumption A Mixed-Methods Systematic Review
Vernooij (2019) Patterns of Red and Processed Meat Consumption and Risk for Cardiometabolic and Cancer Outcomes A Systematic Review and Meta-analysis of Cohort Studies
Zeraatkar (2019) Effect of Lower Versus Higher Red Meat Intake on Cardiometabolic and Cancer Outcomes – A Systematic Review of Randomized Trials