Tay (2018) Effects of an energy-restricted low-carbohydrate, high unsaturated fat/low saturated fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in type 2 diabetes: A 2-year randomized clinical trial.
eslazeno: Tato randomizovaná kontrolovaná studie v trvání dvou let, kterou dokončilo 115 dospělých s diabetem 2. typu, zjistila, že nízkosacharidová strava (14 % energie v sacharidech) ve spojení s cvičením dosáhla mírně lepších účinků než běžná nízkotučná strava (53 % energie v sacharidech). Šlo o nízkosacharidovou stravu s vyšším obsahem nenasycených tuků a nižším obsahem nasycených tuků v rámci sníženého energetického příjmu, v kombinaci s cvičením. Výsledky této studie jsou v souladu s předchozími studiemi.
Abstrakt
Cíl: Prověřit, zda nízkosacharidová strava vysoká na nenasycené/nízká na nasycené tuky (LC) zlepšuje glykemickou kontrolu a riziko kardiovaskulárního onemocnění (KVO) u pacientů s diabetem 2. typu (DM2), kteří trpí nadváhou a obezitou.
Metody: Celkem 115 dospělých s DM2 (průměr [standardní odchylka, SO], BMI, 34,6 [4,3] kg/m2, věk, 58 [7] let, HbA1C, 7,3 [1.1]%) bylo randomizováno k jedné ze dvou plánovaných energeticky-shodných hypokalorických diet kombinovaných s aerobním/silovým cvičením (1 hodina, 3 dny v týdnu) na 2 roky: NS: 14 % energie jako sacharidy, 28 % jako bílkoviny, 30 % jako tuk (<10 % nasycený tuk), nebo nízkotučné vysoko sacharidové nízko glykemické stravě (HC): 53 % jako sacharidy, 17 % jako bílkoviny, 30 % jako tuk (<10 % nasycený tuk). HbA1C, glykemická variabilita (GV), skóre účinku antidiabetické medikace (MES, kalkulováno na základě účinku a dávky léků), hmotnsot, složení těla, ukazatele KVO a ledvin byly zjištěny před a po intervenci.
Výsledky: Celkem 61 účastníků (LC = 33, HC = 28) dokončilo studii (registrace studie: http://www.anzctr.org.au/, ANZCTR No. ACTRN12612000369820). Snížení hmotnosti (odhadovaný mezní střed [95% IS]; LC, -6.8 [-8.8,-4.7], HC, -6.6 [-8.8, -4.5] kg), tělesný tuk (LC, -4.3 [-6.2, -2.4], HC, -4.6 [-6.6, -2.7] kg), krevní tlak (LC, -2.0 [-5.9, 1.8]/ -1.2 [-3.6, 1.2], HC, -3.2 [-7.3, 0.9]/ -2.0 [-4.5, 0.5] mmHg), HbA1c (LC, -0.6 [-0.9, -0.3], HC, -0.9 [-1.2, -0.5] %) a glukóza nalačno (LC, 0.3 [-0.4, 1.0], HC, -0.4 [-1.1, 0.4] mmol/L) byly podobné u v obou skupinách (P ≥ 0.09). Ve srovnání s HC, LC dosáhla větší redukce antidiabetické medikace (MES; LC, -0.5 [-0.6, -0.3], HC, -0.2 [-0.4, -0.02] jedotek; P = 0.03), GV (Continuous Overall Net Glycemic Action – průběžný celkový čistý glykemický průběh kalkulovaný každou 1 hodinu (LC, -0.4 [-0.6, -0.3], HC, -0.1 [-0.1, 0.2] mmol/L; P = 0.001), a 4 hodiny (LC, -0.9 [-1.3, -0.6], HC, -0.2 [-0.6, 0.1] mmol/L; P = 0.02)); triglyceridy (LC, -0.1 [-0.3, 0.2], HC, 0.1 [-0.2, 0.3] mmol/L; P = 0.001), a udržela hladiny HDL-C (LC, 0.02 [-0.05, 0.1], HC, -0.1 [-0.1, 0.01] mmol/L; P = 0.004), ale měla podobně změny LDL-C (LC, 0.2 [-0.1, 0.5], HC, 0.1 [-0.2, 0.4] mmol/L; P = 0.85), dilataci vlivem oběhu v brachiální arterii (LC, -0.5 [-1.5, 0.5], HC, -0.4 [-1.4, 0.7] %; P = 0.73), eGFR and albuminurie.
Závěry: Obě diety dosáhly podobné redukce hmotnosti a HbA1c. LC strava vykázala větší snížení antidiabetické medikace, a zlepšení diurnální stability glykémie a lipidového profilu, bez negativních účinků pro ledviny, což napovídá lepší optimalizaci léčby DM2.
Tay (2018) Effects of an energy-restricted low-carbohydrate, high unsaturated fat/low saturated fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in type 2 diabetes: A 2-year randomized clinical trial.