eslazeno: V časopise DIAstyl (číslo 2/2021) vyšel článek Honzy Vyjídáka a Hanky Krejčí o remisi diabetu 2. typu (DM2) na nízkosacharidové stravě. Stručně vysvětluje, jak se diabetes 2. typu obvykle rozvíjí, a proč má nízkosacharidová strava obvykle zásadně pozitivní vliv na výsledky léčby, a jak ji lze snadno sestavit.
Vyjídák (2021) Remise diabetu 2. typu na nízkosacharidové stravě – lze dosáhnout normální glykémie bez léků?
Zdroj: DIAstyl č. 2/2021
Použité zdroje:
Hallberg (2018) Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study
Athinarayanan (2019) Long-Term Effects of a Novel Continuous Remote Care Intervention Including Nutritional Ketosis for the Management of Type 2 Diabetes: A 2-Year Non-randomized Clinical Trial
Ahmed (2020) Effects of the low carbohydrate, high fat diet on glycemic control and body weight in patients with type 2 diabetes: experience from a community-based cohort
Unwin (2020) Insights from a general practice service evaluation supporting a lower carbohydrate diet in patients with type 2 diabetes mellitus and prediabetes: a secondary analysis of routine clinic data including HbA1c, weight and prescribing over 6 years
Kohutiar (2019) Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a její využití v prevenci civilizačních onemocnění
ADA (2019) Standards of Medical care in diabetes—2020
Kaspar (2019) Ketogenic Diet: from the Historical Records to Use in Elite Athletes
Krejčí (2018) Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus